a
HomeZdrowie i UrodaWigilijny barszczyk z uszkami

Wigilijny barszczyk z uszkami

Wigilijny barszczyk z uszkami

Wigilia bez aromatycznego barszczu z uszkami byłaby niekompletna, dlatego to przygotowaniem tej potrawy perfekcyjne panie domu zajmują się na samym początku. Jak ją wykonać, by smakowała ona każdemu i stała się główną gwiazdą najważniejszego wieczoru w roku?

Składniki

Oczywiście każda gospodyni może posługiwać się nieco innymi przepisami, ale podstawy są zwykle te same. Barszczu nie da się w końcu zrobić bez buraków albo bez koncentratu barszczu czerwonego.

Najważniejsze są więc wspominane buraki, choć może je zastąpić koncentrat barszczu czerwonego. Kolejnymi składnikami będą inne warzywa: duża marchew, pietruszka, ćwiartka selera i dwa ząbki czosnku.

Wcześniej można też sobie przygotować domowy chleb na zakwasie, który wspaniale urozmaici wigilijny barszczyk. Ostatnim składnikiem zupy jest przegotowana woda w ilości dwóch litrów.

Przygotowanie barszczu

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i obrać. Następnie można je już pokroić na dowolną kostkę. Mając koncentrat barszczu czerwonego, nie trzeba oczywiście robić tego z burakami.

Do zagotowanej wcześniej wody wrzucić dwie łyżki soli. Ostudzić wywar i w tym czasie ułożyć jarzyny z burakami w oddzielnym słoiku, zalewając je również przegotowaną wodą. Musi ona pokryć wszystkie warzywa. Całość przykryć chlebem, następnie gazą i odstawić w ciepłe miejsce.

Po tygodniu ze słoika można już zebrać warstwę pleśni, by przelać całą zupę przez sitko do oddzielnego naczynia. Tak przygotowany można przechowywać w lodówce, czekając z jego spożyciem na wigilijny wieczór.

Porady i wskazówki

Jeżeli ktoś zechce „dodać coś od siebie” do takiej zupy, zawsze może pobawić się z jej przyprawianiem. Teoretycznie to świeże warzywa mają nadać jej smaku, ale uzupełniając go ziołami czy utartym pieprzem można nadać barszczykowi nowego i całkowicie innego charakteru.

W niektórych rejonach polski popularne jest też mieszanie wywaru buraczanego z wywarem grzybowym. Taka mikstura idealnie pasuje właśnie na wigilię.

Idąc na łatwiznę, czyli inwestując w koncentrat barszczu czerwonego i gotowe, sklepowe uszka, wspaniałą zupę każdy przyrządzi w ciągu kilkunastu minut. Jest to dobry pomysł dla osób zapominalskich, które w ostatniej chwili przypomną sobie o tym, że nie zdążyły ugotować buraczanej zupy – podstawy dla każdej wigilii.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na https://sklep.vitapol.net/koncentrat-barszczu-czerwonego-sloik.html

Rate This Article
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.