HomeCiekaweCo zdrowe odżywianie wniesie do Twojego życia?

Co zdrowe odżywianie wniesie do Twojego życia?

Co zdrowe odżywianie wniesie do Twojego życia?

Czasem można odnieść wrażenie, że dietetycy czy lekarze robią wszystko, by jak najskuteczniej zniechęcić społeczeństwo do zmian w sposobie odżywiania. Każdy boi się, że kiedyś spotka go poważna choroba, ale nikt nie lubi się bać, a strach na dłuższą metę nie motywuje efektywnie. O wiele lepiej działa podkreślanie pozytywnych stron nowej diety.

Więcej energii na każdy dzień

Organizm, który ma pod dostatkiem wszystkiego, czego potrzebuje, znacznie szybciej regeneruje się nawet po sporym wysiłku. Oznacza to, że przez dokonanie kilku prostych zmian w diecie, zyskujemy możliwość, by zwiększyć również naszą aktywność fizyczną. Czynniki te wpływają na siebie wzajemnie, a im zdrowiej jemy i więcej ruchu dostarczamy, tym czujemy się lepiej. Sięgając po smaczne, zrównoważone posiłki, nie musimy się obawiać, że opadniemy z sił podczas biegania z psem czy rowerowej wycieczki.

Wiele badań z ostatnich lat wykazało, że zdrowa, dobrze skomponowana dieta bez zbędnych ilości cukrów prostych może wpływać na długotrwałą poprawę nastroju, a także pomagać w radzeniu sobie ze stresem. Stwierdzono też, że znacznie ułatwia zasypianie i uzyskanie prawidłowej długości snu, co przekłada się na optymalne funkcjonowanie całego organizmu. Wie o tym każdy renomowany producent zdrowej żywności, o czym świadczą reklamy, które można spotkać na etykietach. Całe szczęście, że w tym przypadku okazują się zgodne z prawdą.

Czas na kulinarną przygodę

Modyfikacja diety to doskonała okazja, by zapoznać się z nowymi, intrygującymi smakami. Dobrze jest przy tym sięgnąć poza dotychczas eksplorowane kulinarne rejony, eksperymentując z kuchniami różnych krajów i kultur. Składniki do nich zapewni każdy dobry producent zdrowej żywności. Zamiast tradycyjnej zupy warzywnej można spróbować włoskiej minestrone, a w miejsce placków ziemniaczanych – zjeść hiszpańską tortillę z ziemniaków. Kto wie, może za kilka miesięcy nowo odkryte potrawy staną się ulubionymi?

Różnorodność diety jest to także najlepszy sposób, by dostarczyć organizmowi potrzebną ilość fitoskładników i mikroelementów. Komponując posiłek z warzyw o różnych kolorach, mamy pewność, że zaspokajamy w ten sposób wiele potrzeb żywieniowych. Kolory mówią nam o składzie naszych potraw – przykładowo, antocyjany zawarte w czerwonej kapuście czy fioletowej marchwi są odpowiedzialne za ich charakterystyczną barwę. Korzystając z oferty producentów zdrowej żywności, mamy możliwość wyczarowania prozdrowotnej tęczy na talerzu.

Życie z właściwej perspektywy

Jedzenie to jeden z wielu aspektów codzienności – tylko i aż tylko. Ponieważ jest czynnością, którą musimy wykonywać regularnie, uczymy się poświęcać jej jak najmniej czasu. Pomiędzy wieloma innymi obowiązkami trudno czasem znaleźć moment tylko dla siebie. Wielu ludzi je więc w pośpiechu, starając się zaspokoić głód szybko i byle czym.

Wprowadzanie zmian w swoim odżywianiu niejako wymusza trochę refleksji nad tym, co jemy i w jaki sposób. Nie zaszkodzi stąd pójść w stronę koncentracji na czasie posiłku jako na ważnym elemencie dnia. Jedzenie powoli i bez rozpraszania się nie jest ważne tylko dla układu pokarmowego. Równe korzyści przynosi umysłowi, w czym może pomóc popularna praktyka mindfulness, ucząca, jak utrzymać swoją uwagę w obrębie teraźniejszości. Skupienie się na chwili obecnej sprawia, że zaczynamy doceniać to, co cenne w naszym życiu, a moment posiłku to idealny czas, by ćwiczyć uważność.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

dev@dinusiek.pl

No Comments

Leave A Comment