HomeCiekaweKuchnia hiszpańska – zalety kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska – zalety kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska – zalety kuchni hiszpańskiej

Tradycje kulinarne Hiszpanii są niezwykle różnorodne, a każdy region słynie z innej potrawy. Kuchnia hiszpańska jest tak wielobarwna, jak tamtejsza kultura, w której łatwo znaleźć wpływy arabskie, żydowskie, francuskie, celtyckie, a nawet meksykańskie.

Bogactwo smaków i aromatów kuchni hiszpańskiej

Hiszpania znajduje się w basenie Morza Śródziemnego i to widać w jej klasycznych potrawach, w których dominują świeże warzywa, ryby, owoce morza, oliwa z oliwek oraz aromatyczne zioła. Jednocześnie menu ma swój niepowtarzalny charakter, jakże odmienny od tradycji kuchni włoskiej czy greckiej. Wynika to przede wszystkim z historii kraju, który w dużej części przeżył podbój arabski. Z kolei północ pozostała pod mocnymi wpływami osiedlających się tam plemion celtyckich. W efekcie trudno mówić o jednej kuchni hiszpańskiej, mimo że niektóre słynne dania regionalne stały się popularne w całym kraju, jak paella.

Kuchnia hiszpańska – jej tradycje i klasyczne potrawy

W zasadzie we wszystkich krajach południowych charakterystyczną cechą będzie wspólne biesiadowanie i celebrowanie posiłków w dużym gronie. Hiszpania pod tym względem nie różni się od innych państw śródziemnomorskich. Najważniejszym posiłkiem jest późna kolacja spożywana nawet przez kilka godzin, w czasie której można delektować się przysmakami przyrządzonymi w kuchni domowej bądź w restauracji. Nieodłącznym elementem posiłku będą głośne rozmowy, a nawet śpiew. Szczególnie południe kraju okazuje się niezwykle rozśpiewane i roztańczone, w końcu to kolebka flamenco.
Popularnym daniem, które na pewno kojarzy się każdemu z Hiszpanią będzie gazpacho, czyli rodzaj chłodnika z pomidorami w roli głównej oraz posiekaną papryką, cebulką i ogórkami, z dodatkiem oliwy z oliwek, wodą i przyprawami. Całość udekorowana świeżą bazylią zniewala aromatem i smakiem. Równie znana jest paella pochodząca z Walencji i tam przyrządza się najlepsze paelle na świecie, oczywiście na specjalnej patelni z dwoma uchwytami. Danie należy zjeść bezpośrednio z naczynia, w którym zostało przygotowane. W klasycznej paelli, oprócz ryżu i szafranu, to królik i kurczak są kluczowymi składnikami, często też podaje się wersję z owocami morza. Z kolei tortilla de patatas na bazie ziemniaków i jajek może trochę kojarzyć się z omletem, a stanowi zarówno główne danie, jak i rodzaj tapas, jakże charakterystycznych dla tamtejszej kuchni małych przekąsek serwowanych w różnych barach. Bardzo typowym tapas będą calamares, a więc kalmary smażone w głębokim tłuszczu. Północ kraju to zdecydowane królestwo owoców morza. W hiszpańskiej Galicji koniecznie trzeba spróbować pulpo, czyli ośmiorniczek gotowanych na oliwie z oliwek z papryką i podawanych z drobno pokrojonymi ziemniakami.
Hiszpańska kuchnia słynie również z churros w formie pałeczek z wyciskanego na głęboki olej ciasta, często jeszcze polewanych czekoladą. Natomiast w Katalonii na deser należy zamówić crema catalana.
Więcej informacji oraz gotowe produkty do gotowania znajdziesz na stronie Cookingbox (https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/kuchnia-hiszpanska/).

dev@dinusiek.pl