HomeCiekaweNie od razu babcia gotowała najlepiej na świecie

Nie od razu babcia gotowała najlepiej na świecie

Nie od razu babcia gotowała najlepiej na świecie

Niemal każdy ma we wspomnieniach jakąś osobę, która gotowała najlepiej. Robiła wspaniałe gołąbki, wytrawne zupy i najpyszniejsze torty na świecie. Charakterystyczne, że zwykle są to osoby w wieku dojrzałym – babcie, ciocie, tatusiowie. Nic dziwnego – gotowanie wymaga wszak wprawy i doświadczenia. Nie od razu zostaje się mistrzem kuchni.

Może najpierw jajecznica?

Jak wszystkiego – gotowania można się nauczyć. I jak to w nauce – zaczyna się ją od podstaw, od najprostszych rzeczy. Przysłowiowa jajecznica jest całkiem niezła na początek, bo występuje w wielu wariantach, nie jest droga, łatwo o składniki. Dobre jajka i tłuszcz do smażenia (masełko lub boczek) to podstawa a reszta jest już inwencją gotującego.
Prostota pierwszych samodzielnie przygotowywanych posiłków to nie jedyne wymaganie. Powinny być jeszcze przygotowywane z dobrych składników. Dodatkowo, jeśli nie chce się spędzać w kuchni całych godzin można posłużyć się półproduktami albo koncentratami (np. pomidorowy, koncentrat barszczu czerwonego, grzybowy itp.). Nie tylko oszczędzają czas ale i gwarantują dobry smak.

Zupy nie są trudne

Początkujący kucharze powinni nauczyć się gotować zupy. Jest ich ogromny wybór – każdy znajdzie swój smak. Do tego nie są trudne w przygotowaniu i – na ogół – dość szybkie. Zwłaszcza, jeśli użyje się koncentratów czy przetworów. Starte kiszone ogórki, fasola z puszki, koncentrat barszczu czerwonego plus wywar z warzyw i sprawa w zasadzie załatwiona.
Pożywna zupa może być jednodaniowym obiadem. Wytrawna – popisowym daniem. Pomidorowa – ulubieńcem wszystkich (zwłaszcza dzieci). Warto nauczyć się gotowania zup także w postaci kremów czy bulionów do popijania.
Dla amatorów są jeszcze zupy owocowe i chłodniki – nieco trudniejsze w realizacji, ale też nie stanowiące wyzwania ponad miarę początkujących.

Ale przede wszystkim – składniki

Bez dobrych składników nie będzie dobrego jedzenia. Tego jednego czynnika nie da się oszukać. Żeby było smacznie musi być też zachowana jakość. Trzeba zwracać uwagę na sezonowość niektórych składników – owoców, warzyw, niektórych przetworów i nabiału. Warto sięgać po mrożonki, przetwory i koncentraty, jak np. koncentrat barszczu czerwonego czy grzybowy.
Marne składniki to marny kucharz – to prawdą, którą trzeba przyswoić sobie na samym początku kulinarnej przygody. Wybór w sklepach jest ogromny, możliwości niemal nieograniczone. Trzeba tylko nauczyć się wybierać mądrze.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net

dev@dinusiek.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.