HomeZdrowie i UrodaPrzetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Któż z nas nie kocha grzybów? Wszyscy doskonale znamy ich wspaniały aromat, który świetnie podkreśla smak potraw mięsnych. Sezon na grzyby jest dość krótki, a i świeże grzyby nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Dlatego też stosujemy różne techniki, by przedłużyć ich zdatność do spożycia i zachować ich smak i zapach. Oto kilka z technik.

Marynowanie

Podgrzybki marynowane w occie to prawdziwe delicje. Marynować można, rzecz jasna, każdy gatunek grzyba.
Technika ta polega na odpowiednim zalaniu wyczyszczonych grzybów octem, który konserwuje je nawet na wiele lat. Dodatek przypraw pomaga wydobyć smak grzyba.
Technika ta jest doskonale znana w całej Polsce, także w rejonie Śląska czy Katowic.

Suszenie

Suszenie grzybów jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności, z powodzeniem stosowaną także w odniesieniu do grzybów.
Grzyby suszyć można w specjalnych suszarkach lub na niciach. Dawniej cienko pokrojone w plasterki grzyby nawlekało się na nici i wieszało u sufitu na strychu, który przechodził ich wspaniałym zapachem na zawsze.
Tak spreparowane grzyby dodaje się do zup, sosów i mięs, by nadać im grzybowego aromatu. Po namoczeniu i odciśnięciu nadmiaru wody, można je dodać także np. do jajecznicy.

Kiszenie

To metoda konserwacji, która przywędrowała do naszego kraju ze wschodu Europy, toteż jest mniej znana i popularna w rejonach np. Katowic czy Wrocławia.
Grzyby kisi się z zastosowaniem tych samych technik i zasad co ogórki czy kapustę. Stanowią wówczas świetną zakąskę do wódki.

Zamrażanie

To uniwersalna metoda przechowywania żywności, która sprawdza się tak w wypadku owoców, jak i warzyw, mięs, grzybów, a nawet całych, gotowych potraw. Pozwala zachować świeżość pokarmów nawet na kilkanaście miesięcy.
Grzyby zamraża się po ich uprzednim umyciu, osuszeniu i pokrojeniu w plasterki czy paski, a rozmrażanie trwa krótko.
Zaletą tej metody jest zachowanie smaku i aromatu grzyba.
Czy więc kochamy podgrzybki marynowane w occie, czy też jajecznicę z dodatkiem suszonych grzybów – zbierajmy i konserwujmy grzyby.
Podgrzybki marynowane w occie znajdziesz w sklepie Vitapol

Tags

dev@dinusiek.pl