HomeCiekaweŚliwki w occie i ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie

Śliwki w occie i ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie

Śliwki w occie i ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie

Już od kilku lat można zaobserwować wśród profesjonalnych kucharzy wyraźny trend w powrocie do specjałów naszej rodzimej kuchni polskiej. Podkreśla się bowiem, że polskie produkty są przede wszystkim łatwo dostępne, świeże, tanie oraz bardzo dobrej jakości. Dodatkowo dzięki zastosowaniu kilku prostych przepisów można stworzyć z naszych rodzimych produktów wspaniałe i smaczne dania.

Śliwki w occie winnym – zdrowie z domowej spiżarni

Śliwki w occie winnym są źródłem całej masy witamin i minerałów, a więc ich spożywanie dobroczynnie wpływa na kondycję naszego zdrowia i ogólnego samopoczucia. Śliwki są bogate w witaminy z grupy A, B, C oraz E, a także można w nich znaleźć duże pokłady minerałów takich jak fosfor, wapń, magnez, potas czy żelazo.
Ponadto śliwki działają również jako antyoksydanty, jak również mają zbawienny wpływ na trawienie, a więc zaleca się ich spożywanie w przypadku wszelkich problemów gastrycznych. Śliwki zapobiegają zaparciom oraz doskonale poprawiają apetyt. Dodatkowo należy również podkreślić ich zbawienny wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Śliwki w occie winnym – przysmaki z domowej spiżarni

Śliwki w occie to wspaniałe przysmaki, jakie znamy jeszcze z domowych spiżarni naszych mam i babć. Można je stosować w wielu różnych przepisach, dodawać do mięs lub kosztować jako przystawka przed daniem głównym.
Warto podkreślić, że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, ani nie wymaga poświęcenia znacznej ilości czasu, a w nagrodę całą zimę można rozkoszować się ich wspaniałym smakiem. Może zatem wyręczyć mamę lub babcię w ich przygotowaniu i sprawić im pyszną niespodziankę?

Jak przyrządzić śliwki w occie winnym?

Wystarczy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, do których należą: śliwki węgierki, cukier, ocet winny, wino czerwone (półwytrawne lub wytrawne), płatki migdałów, goździki, cynamon oraz startą skórkę pomarańczy i oczywiście słoiki.
Owoce należy dokładnie umyć, a następnie luźno ułożyć w słoikach. W niedużym garnuszku należy przygotować zalewę złożoną z wina, octu winnego i cukru. Podgrzać płyn jednak nie doprowadzać do wrzenia. Zalewę przelać do słoików i zostawić na 24 godziny. Następnego dnia zalewa musi z powrotem zostać przelana do garnka i podgrzana, a następnie ponownie umieszczona w słoikach. Cały proces trzeba powtórzyć 4 razy, za ostatnim razem do zalewy dorzucając przyprawy. Płyn umieścić w słoikach, zakręcić je i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Śliwki w occie winnym kupisz na sklep.vitapol.net

dev@dinusiek.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.