HomeZdrowie i UrodaSuszone warzywa

Suszone warzywa

Suszone warzywa

Warzywa to źródło witamin i cennych składników pokarmowych, dlatego warto je jak najczęściej spożywać. W Polsce mamy ograniczoną ilość warzyw,a tylko w sezonie letnim, możemy się nimi bardziej nacieszyć. Z tego powodu, spora ilość osób zaczęła suszyć warzywa. a dzięki temu mogą się nimi cieszyć dłużej. Podczas suszenia warzyw ubywa nadmiar wody, a pozostają najważniejsze składniki odżywcze. Gotowe suszone warzywa można zakupić już w wielu sklepach spożywczych.

Jakie warzywa suszyć?

Niestety nie można suszyć wszystkich warzyw, przyczyna jest bardzo prosta, ubywa im wtedy sporo wody. Przy suszeniu warzyw bogatych w wodę, czyli pomidory czy ogórki, suszu nie pozostaje zbyt wiele. Dlatego warto wiedzieć co suszyć, zanim rozpocznie się proces. Najbardziej polecanymi warzywami do suszenia są marchew, pietruszka, por, buraki, cebula, fasolka szparagowa oraz wiele innych warzyw, które posiadają bardzo małą ilość wody.

Jak suszyć?

Aby odpowiednio suszyć warzywa, należy je odpowiednio wcześniej do tego przygotować. Przede wszystkim warzywa powinny być na tym samym etapie dojrzałości, czyli na pewno nie mogą zaczynać gnić ani nie mogą być niedojrzałe. Następnie usuwa się wszelkie pestki oraz można pozbyć się skórek, lecz nie jest to warunkiem koniecznym. Później warzywa należy pokroić na średniej grubości plasterki lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowane warzywa zanurza się na około 5 minut do wrzątku i następnie ostudza. Wyjęte warzywa układa się osobno, tak by były gotowe do suszenia. Następnie warzywa wystawia się na słońce by te mogły się suszyć, jednak istnieją też inne metody suszenia. W przypadku kiedy za oknem nie ma słońca można warzywa wysuszyć używając piekarnika, jednak jest to bardzo trudna czynność, która wymaga ogromnej uwagi.

Jak przechowywać?

Kiedy warzywa będą już ususzone, należy je przełożyć do szczelnych pojemników i przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Suszone warzywa należy chronić przed wilgocią i ewentualnymi molami spożywczymi. Warzywa najlepiej spożyć w ciągu kilku miesięcy, ważne aby nie trwało to latami. Najlepsze do przechowywania są pojemniki spożywcze, w których suszone warzywa się nie pokruszą, a chipsy z jabłek będą w całości prezentować się niesamowicie.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

dev@dinusiek.pl

No Comments

Leave A Comment