Twoje idealne espresso – poznaj tajemnice
Nie da się ukryć ,że Polacy z roku na rok spożywają większą ilość kawy. Tylko zadajmy sobie pytanie jak to możliwe ,że u jednych kawa ma smak jak taka pochodząca z prawdziwej włoskiej restauracji a zaś u drugich nie można powiedzieć ,że jest to smak kawy?
Ekspres powinien być idealny
Aby kawa miała smak niczym z włoskiej restauracji to nie wystarczy tylko same kupno ziaren. Tutaj musimy jeszcze zaopatrzyć się w urządzenia jakimi będą odpowiednie ekspresy do kawy. Kupując kawę w sklepie do jej zaparzenie wystarczy zalać ją przegotowaną wodą co niestety nie można nazwać prawdziwą kawą. Jeżeli chcemy poczuć prawdziwy smak to zalanie nawet wyselekcjonowanych ziaren nie przyniesie nam oczekiwanych rezultatów. I tutaj z pomocą przychodzą nam ekspresy dzięki którym poczujemy się jak we włoskiej restauracji. Tutaj nie mamy oczywiście na myśli tanich urządzeń do dolnej półki tylko profesjonalne ekspresy mające pełną funkcjonalność.
Co warto wiedzieć?
Niestety mało kto posiada informację ,że bardzo duże znaczenie tkwi w procesie palenia ziaren kawy. Surowe ziarna są koloru zielonego a ich termin ważności to zaledwie 10 lat. Smakosze kaw mogą nawet twierdzić ,że długość dojrzewania tych że ziaren ma końcowy wpływ na smak oraz aromat kawy. Duże znaczenie tkwi również w długości palenia ziaren oraz jej temperaturze – jest to zależne od tego jaki efekt końcowy dany producent chce osiągnąć. Po paleniu aromat zachowuje się zaledwie w przedziale dwóch tygodni więc dlatego palarnie usytuowane są już w docelowych miejscach sprzedażowych. Dzięki temu możemy wypić prawdziwą kawę i cieszyć się jej smakiem.
Artykuł powstał ze współpracy z Kawa na Cafe Silesia