HomeZdrowie i UrodaUtrwalanie grzybów – kilka pomysłów

Utrwalanie grzybów – kilka pomysłów

Utrwalanie grzybów – kilka pomysłów

Świeżo zebrane grzyby psują się bardzo szybko, a zepsute są prawie tak samo szkodliwe jak trujące. Dlatego nie można ich przechowywać w stanie surowym. Popularne metody utrwalania grzybów to suszenie, mrożenie i marynowanie. Poznajmy zatem najprostszy przepis na rydze marynowane.

Co kupić?

Do marynowania rydzów będziemy potrzebować 1 kg rydzów, 15 dag cebuli, 0,4 litra wody, 10 dag cukru, 1 dag soli, 0,2 litra octu oraz przyprawy : pieprz, ziele angielskie, gorczyca, goździki oraz chrzan.

Jak przygotować rydze marynowane?

Grzyby najpierw należy oczyścić i umyć, a następnie pokroić w paseczki. Później gotować w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie trzeba je odcedzić i przelać przegotowaną, zimną wodą, po czym ułożyć je w słoikach. Cebulki można powkładać między rydze w całości lub pokrojone w krążki. Dodać również kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i odrobinę chrzanu. Następnie trzeba przygotować zalewę, czyli po prostu zagotować wodę z dodatkiem soli, cukru i octu lub kwasku cytrynowego. Tak zrobioną zalewą napełnić uprzednio przygotowane słoiki z grzybami. Zakręcić, pasteryzować około 45 minut i można się już cieszyć jedząc pyszne marynowane rydze.

Inne sposoby utrwalania grzybów

Innym popularnym sposobem utrwalania grzybów jest ich suszenie. Najlepsze będą takie, które wysuszy się na słońcu, jednak przy niesprzyjającej pogodzie można również ususzyć je w piekarniku lub powiesić na nitce. Grzyby, które są odpowiednio wysuszone, powinny uginać się pod lekkim naciskiem, a przy mocniejszym – łamać. Po wysuszeniu, grzyby należy przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach typu słoiki, ponieważ łatwo nasiąkają wilgocią, a wilgotne tracą aromat i stanowią podłoże dla rozwoju drobnoustrojów.

W internecie można spotkać ogromną masę przepisów na rydze marynowane, smażone, duszone i wiele innych. Każdy znajdzie z pewnością coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, że marynowane rydze tracą wiele ze swoich wartości odżywczych. Są również ciężkostrawne bardziej niż grzyby suszone czy też przygotowane w inny sposób. Trzeba więc zachować umiar i rozwagę w jedzeniu ich aby nie nabawić się nieprzyjemnych bóli brzucha.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol

dev@dinusiek.pl

No Comments

Leave A Comment