HomeCiekaweWłoska restauracja z prawdziwego zdarzenia – jak powinna wyglądać?

Włoska restauracja z prawdziwego zdarzenia – jak powinna wyglądać?

Włoska restauracja z prawdziwego zdarzenia – jak powinna wyglądać?

Nie trzeba koniecznie być Włochem, aby prowadzić włoską restaurację. Potrawy kuchni włoskiej słyną na całym świecie i możemy je znaleźć nawet w restauracjach, które wcale nie mają „Italiano” w nazwie ani nie zaliczają się do lokali w śródziemnomorskim stylu. Jeżeli jednak chcemy stworzyć restaurację, która jak najpełniej będzie odzwierciedlała klimat włoskiej tawerny, warto pamiętać o kilku podstawowych elementach. Jak zatem powinna wyglądać restauracja w dobrym włoskim stylu?

Przede wszystkim klimat

Chcąc stworzyć włoską restaurację z prawdziwego zdarzenia, najlepiej poszukać inspiracji u źródeł. Turystyka kulinarna to nie tylko podróż pełna atrakcji dla podniebienia, ale również doskonała okazja do zdobycia wiedzy o smakach, zapachach i kolorach danego kraju. Dlatego warto wybrać się na dłuższą wyprawę do słonecznej Italii, aby zwiedzić jej poszczególne regiony – przede wszystkim pod kątem kulinarnym. Najlepiej wybierać restauracje, które nie są nastawione głównie na ruch turystyczny, lecz takie w których rzeczywiście lubią przesiadywać lokalni smakosze. Dzięki temu poznamy smak Włoch z najbardziej realnej strony.

Jak urządzić wnętrze restauracji?

Możliwości wystroju wnętrz mamy w tym przypadku mnóstwo – wszystko zależy od tego, jaki charakter ma mieć restauracja: bardziej elegancki czy swobodny, typowo biesiadny. W pierwszym przypadku możemy zainwestować w marmurowe elementy i efektowne, choć subtelne złocenia. Warto także pomyśleć o designerskich lampach czy żyrandolach i stylowych meblach. Jeżeli natomiast zależy nam na lokalu, w którym panuje luźna atmosfera i do którego wpada się codziennie na lunch lub kolację w gronie przyjaciół, postawmy na prostotę i wygodę. Drewniane stoliki, charakterystyczne kraciaste obrusy, może także kamienny piec do wypiekania pizzy. Ściany możemy udekorować rustykalnymi obrazami z różnych regionów Włoch lub fotografiami, ukazującymi śródziemnomorski styl życia.

Włoski jadłospis

Kuchnia włoska – niezależnie od regionu – słynie przede wszystkim ze świeżych produktów wysokiej jakości. Nieodzownym elementem menu włoskiej restauracji są sałatki, z których słynie przede wszystkim Sycylia, oraz pasta w najrozmaitszych odmianach. Nie może również zabraknąć apetycznej neapolitańskiej pizzy, weneckiego risotto oraz – jak na śródziemnomorskie klimaty przystało – owoców morza. Do każdego dania trzeba także zaproponować klientom odpowiednie wino, bez którego trudno sobie wyobrazić włoską tawernę. Możemy sprowadzać trunki bezpośrednio w włoskich winnic lub nawiązać współpracę z dobrą hurtownią – godna uwagi jest oferta Eurocash Alkohole (dostępna na http://warszawa.alkohole.eurocash.pl).

Nie tylko tiramisu

Nasze włoskie menu nie obejdzie się oczywiście bez słodkości. Oprócz sławetnego tiramisu i panna cotta możemy przyrządzić kremy z mascarpone, biscotti czy crostata con i frutti, czyli kruche ciasto z owocami. W grudniu, w okresie okołoświątecznym warto też uraczyć klientów tradycyjnym panforte – ciastem z mnóstwem bakalii i opłatkowym spodem oraz panettone, czyli świąteczną włoską babką.
 

dev@dinusiek.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.